2022 Vilsteren

 

Dag 1 Dinsdag

 

Nog maar een keer een paar dagen weg dit jaar. We willen eigenlijk de eerste week van januari wederom een arrangement nemen wat de vorige kerstvakantie prima bevallen is. Alleen blijkt hotel de Klomp, waar we dit graag willen doen omdat men ook zoutarm eten serveert, dan gesloten te zijn zodat we maar besluiten tussen kerst en oud en nieuw te gaan.

 

Rustige reis in ook rustig weer onderbroken door een sanitaire stop waarbij ik tot de ontdekking kom dat het fototoestel niet werkt. Na de vakantie blijkt dat te komen door een lege batterij, zodat het dit keer foto’s met de telefoon worden. Om 15:15 gearriveerd bij het hotel waar we mooi voor de deur kunnen parkeren en eerst een drankje tot ons mogen nemen en we nog een formulier in moeten vullen. We krijgen de sleutel van kamer 4 met wat uitleg over noodnummers en buitendeuren omdat men ’s nachts geen bemande receptie heeft. Prima kamer, groot, netjes met fraaie stoelen en een mooie kast. Matras wat zacht helaas en voor de kussens geldt hetzelfde. Bijzonder is dat we in de documentatie lezen dat men de kamers niet in komt tijdens je verblijf en jezelf in de gang uit een kast handdoeken en dergelijk kan pakken als je nieuwe nodig hebt. We grenzen met 1 raam aan de begraafplaats wat wel lekker rustig is uiteraard.

 

 

Na ons kort te hebben geinstalleerd nog even naar het kerkje achter het hotel gewandeld. Dit is de St Willibrordus van eind 18e eeuw dus van buiten niet zo spannend maar van binnen wel. Fraai beschilderd en ook nog met een flinke kerststal. Uiteraard bij zo’n naam en zoveel opsmuk een katholiek exemplaar waar we ook samen een kaarsje branden. Tegenover de kerk ligt een prachtig landhuis waar de eigenaren van het landgoed Vilsteren wonen, helaas mag je het terrein niet op. Tegenover het landhuis aan de andere kant van de weg staat nog een hele forse molen. Drie bijzondere gebouwen in een verder heel klein dorpje. Nog een stuk het landgoed op gelopen maar het begint al snel te donker te worden zodat we vrij snel terug in het hotel zijn en nog maar een drankje nemen.

 

 

Om half 7 aan tafel en in totaal vijf tafels bezet. We krijgen een ronde tafel naast de kerstboom met prima zittende stoelen. We worden afwisselend bediend door een meisje begin 20 en een wat oudere man van begin 50, beiden vriendelijk en redelijk bijdehand, maar of ze helemaal thuis zijn in de ingredienten van de gerechten vraag ik me wel een paar keer af. Daarbij lijkt het dat de man verstand van wijn heeft maar ook daar heb ik uiteindelijk zo mijn twijfels over, het begint na een tijdje wel op te vallen dat alle witte wijnen in ieder geval naar wit fruit smaken. Vandaag voor ons een 3 gangen menu van de chef we zien wel wat we krijgen en we beginnen met een Cava Rosé die me steeds beter smaakt. We doen er dermate lang mee dat niet alleen de amuze, wat een marbré van eendenborst zou zijn terwijl ik denk dat we het over eendenlever hebben, maar ook het voorgerecht ermee doorbrengen. Voorgerecht is tartaar van diamanthaas met gebakken mosterdzaadjes en een zoetje van topinamboer, smaakt lekker bij elkaar. Het hoofdgerecht is heekfilet met een venkel-curry saus die prima smaakt en erbij diverse groenten al dente gekookt met veel smaak. Wel wat verwarring als het meisje tussendoor komt vragen hoe de skrei bevalt, maar later komt ze terug met de mededeling dat we inderdaad Heek op het bord hebben. Bij het hoofdgerecht krijgen we een witte Tokay uit Hongarije die nogal wat hout heeft. Mij iets te stevig voor bij een visgerecht. Het dessert wordt door één van de koks gebracht die eerst vraagt of alles naar wens was en of er nog opmerkingen zijn. Het dessert zelf is een klassieke creme brulee met stoofpeertjes en een madeleine. De creme brulee is lauw wat het al meteen een stuk aangenamer maakt als de koude variant die tegenwoordig wel erg vaak wordt geserveerd. Prima diner maar al wel het idee dat de wijnen hier toch meer op basis van prijs als op basis van echte kennis en smaak worden geschonken. 

 

 

Dag 2 Woensdag

 

Redelijke nachtrust, het ontbijt is van 08:30 tot 10:00 uur en we schuiven om 08:30 aan terwijl maar 3 tafels gedekt zijn en al vast voorzien van glazen jus d’orange, dus weinig gasten deze nacht. De koffie is erbarmelijk en zelfs als we over gaan op dubbele espresso’s vinden we het nog niet geweldig. Er is geen ontbijtbuffet aanwezig maar we krijgen een plank met daarop broodjes, kaas, vlees, jam, hagelslag, fruit, yoghurt met muesli en een gekookt ei. Op zich lekker maar voor ons zou het fijner zijn om zaken bij te halen halen zoals bij een buffetvorm. Na het eten in vervelend miezerweer naar de Vecht gewandeld en een redelijke lus gemaakt voordat ik weer terug ben.

 

 

We gaan een dagje naar Deventer om vooral te shoppen wat ook heel behoorlijk lukt. ’s Ochtends is het nog prettig rustig in de stad en vinden we na wat zoekwerk de nodige kleren, boeken en zelfs een kleine reistas. Tussendoor bij een bijzonder klein zaakje “Bij Yo” een kop koffie met matige zelfgemaakte bosbessencake genomen. Vreemde bedrijfsvoering mensen die binnen komen en vragen of ze boven mogen zitten omdat het beneden vol is krijgen te horen dat dat niet kan. Mogelijk dat Yo liever niet al te druk is. Het weer wordt steeds slechter en waarschijnlijk hebben we inmiddels de laatste twee jaar genoeg Deventer gezien want eega begint toch eerder als verwacht aan te geven dat ze het wel zat is. Na nog een verrassingsbezoek aan de Broederkerk waar men een grote kerststal heeft staan waarbij je vooral overal aan moet zitten, vertrekken we dan ook vrij vlot weer richting Vilsteren. Inmiddels staan er de stad in files, kennelijk mensen die met dit slechte weer toch wat willen doen, en komen we de stad ook niet al te vlot uit.

 

Vroeger terug in het hotel als verwacht en gezien het slechte weer komen we niet verder als lang lezen op de kamer en nog een keer een versnapering in de vorm van een kop koffie en een frisje met een stuk appeltaart in de bar te nemen, waarbij reisgenote besluit om één van de artistieke sculpturen die men verkoopt aan te schaffen en in te laten pakken. Bij het diner is het vanavond wat drukker en is zelfs een BNer aanwezig. Vandaag voor ons een 5-gangendiner met daarbij een wijnarrangement. De bediening is vanavond in handen van dezelfde ober en een ander meisje die wat ouder is en mij de eigenaresse lijkt. De amuse is een kruidenmascarpone, lekker maar wel een mini amuse. De eerste gang is bijzonder, 2 macaron’s met dadelcreme en schapenkaas met wat garnituur, prachtig klaar gemaakt en lekker. Erbij een Albarino die wel erg weinig zoet heeft. De tweede ronde is Ossestaartsoep, voor mij een zoutarme variant. Smaakt anders als dat ik ossestaartsoep gewend ben maar het is lekker en het glaasje Madeira past er goed bij. Derde gang is geconfijte zalm met gamba’s, krabsaus, zeekraal en een hutspotje van een groente die we niet thuis kunnen brengen. Ook weer lekker maar het geconfijte halen we er niet uit. Erbij een pinot grigio uit de Elzas volgens de ober, wat dan volgens mij een Pinot Gris zou moeten zijn, die ook weer erg hoog in zijn zuren zit maar ook vettig is en toch wel bij het gerecht gaat. Hoofdgerecht is hertenbiefstuk en behoorlijk wat met truffeljus, een bitterbal van eend en diverse groentes. Volgens onze wijnkenner krijgen we erbij een “top of the bill” wijn namelijk een pinot noir haute de Beaune. Aardige wijn die zeker bij een gerecht als dit past maar helaas geen top of the bill wat ons betreft. Wel prima eten vooral de bitterbal vind ik buitengewoon, wel had het biefstukje net wat malser gemogen maar het is te doen. Eega wil opeens wel een gang met kazen tussendoor waar ze later wat spijt van krijgt. Ten eerste erg lang wachten en de 5 stukjes die ze kan kiezen uit de 9 soorten vallen wat tegen. Dessert bestaat uit bramenmousse met proseccoijs en iets met drop wat er totaal niet bij past. Erbij een desserwijn uit de Navarra, die neigt naar een PX maar wel wat frisser is. Het moge duidelijk zijn dat die misschien leuk is voor bij kaas maar niet bij een fris dessert, deze dan ook maar als afsluiter van de avond gebruikt en de thee laten schieten. Om half tien weer op de kamer en tot half twaalf liggen lezen.

 

 

Dag 3 donderdag.

 

Een prima nachtrust genoten vrij laat wakker en dan ook maar meteen opstaan en klaar maken voor het ontbijt. Het ontbijt en de koffie bevallen beter als gisteren vooral omdat er nu ook rosbief en scrambled eggs aanwezig zijn. Na de maaltijd nog een rondje gewandeld in lekker weer met alleen wel veel wind. Wandelen is hier wel leuk zo langs en rond de Vecht maar verder toch erg weinig te doen in deze regio. De thuisreis ontzettend veel regen en redelijk druk, het zorgt er in ieder geval voor dat we langer onderweg zijn als op de heenreis.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb