2018 Cour Cheverny

 

Dag 1 vrijdag

 

De eerste reisdag afgesloten met een overnachting in hotel "A la Bonne Idee" in St Jean aux Bois. Een schattig klein plaatsje in het Bois de Compiègne iets ten zuiden van de stad Compiègne zelf. Het hotel ziet er mooi uit heeft prettige kamers met een goed bed en een leuke tuin. Vol verwachting aangeschoven voor het diner omdat men een Michelin-ster heeft. Helaas valt het ons nogal tegen. Als je de regels van het rode boekje aanhoudt valt in ieder geval op dat vakmanschap en verfijnde opmaak niet echt geetaleerd wordt en sommige smaak combinaties niet briljant zijn. Prachtige gerechten worden afgewisseld met matige kunnen we alleen maar vaststellen. Fantastisch is de carpaccio van baars met andere zeevruchten en een bolletje oester-ijs als voorgerecht. Ronduit matig is het voorgerecht asperges met gepocheerd ei en hollandaisesaus door de te zure saus. Prima zijn de tonijnfilets met Teriyaki-saus als hoofdgerecht, waarbij de saus wel net iets te sterk en overheersend is voor mij maar dat is uiteraard persoonlijk. Heel slecht is de gang met kazen, een veel te zure zelfverzonnen kaasmelange als ijs gepresenteerd en een mousse van Brie de Meaux die ook al matig is. Het dessert, een millefeuille van speculaas met frambozen, room en frambozenijs is op zich niets mis mee maar gewoon geen ster waardig. De Pouilly Fumé uit 2014 van J.P. Bourgeois, een ons bekend huis, is zoals verwacht wel van een prima niveau. Wat het ook tot een wat mindere ervaring maakt is dat er voor negen tafels vier man bediening rondloopt wat behoorlijk stoort en ook een eigenaar die steeds komt kijken vinden wij niet bijdragen aan een ontspannen diner. Overigens gebied de eerlijkheid te zeggen dat het eten zeker niet overdreven duur is, wel zijn de kamers aan de prijs en waarschijnlijk daarom ook nauwelijks bezet. Het in de tuin nuttigen van een eenvoudig droog wit wijntje is ronduit schofterig duur komen we achter als we de rekening de volgende ochtend betalen.

 

 

Dag 2 zaterdag

 

Na een nogal teleurstellend ontbijt dit etablissement met toch wel wat gemengde gevoelens verlaten, het gaat zeker niet op de lijst "Hotels voor onderweg" zullen we maar zeggen. De hele dag prima weer om te rijden. La Francilienne is zoals zo vaak druk en geeft zelfs wat file maar verder is het zeer rustig zowel over de peage naar Blois als het laatste stuk binnendoor naar Cour Cheverny. Het is wel één van de meest saaie landschappen waar we in Frankrijk doorheen zijn gekomen vanaf Parijs tot Blois zijn we het samen over eens. In Cour Cheverny welkom geheten door Mme Gil die hier de gite "Les Volets Bleu" verhuurd. Prima gite, ruim, van alle gemakken voorzien, meerdere badkamers en toiletten, fantastische bedden en een fijne grote achtertuin. Ze vraagt wel een wat hoge borg van € 500,= en het is ook niet meteen heel goedkoop maar voor ons het geld meer dan waard. Het ligt werkelijk midden in het plaatsje en is vrijwel volledig geluidsdicht afgewerkt zodat je daar niet of nauwelijks iets van merkt. Cour Cheverny moet niet verward worden met Cheverny, dit laatste is een andere gemeente waarin het beroemde kasteel ligt. De beide gemeenten grenzen wel aan elkaar maar zijn dus niet dezelfde.

 

 

 

Na het uitladen van de auto het dorpje rond gewandeld om de benen even te strekken en te zien wat voor winkels en eetgelegenheden er zijn. Bij het rondlopen komen we een aardig terrasje tegen voor de pmu waar we buiten een paar biertjes naar binnen werken. Uiteindelijk belanden we al vrij vroeg bij La Pergola, een pizzeria die volgens allerlei beoordelingssites niet zo best zou zijn. Wij vinden het er prima. De pizza's smaken goed en zijn ruim bedekt en het ijs en de profiterolles na is ook helemaal niets mis mee.

 

Dag 3 zondag

 

Het wordt vandaag warm en gezien twee dagen in de auto besluiten we in de loop van de ochtend maar eens naar kasteel Cheverny te wandelen en dat te bekijken. Dat is een wandelingetje van ongeveer een kilometer in de brandende zon en als we om 13:00 arriveren moeten we ook nog een tijdje in de gillende zon in de rij staan voor een kaartje, iets wat we op dit tijdstip niet meteen hadden verwacht. Wat wel opvalt is dat er erg veel kinderen rond lopen en het kasteel wel erg koketteert met het kuifje verhaal, oftewel dat het model heeft gestaan voor kasteel Molensloot in die verhalen. Waarschijnlijk marketingtechnisch heel handig. Het kasteel zelf vinden we niet zo heel bijzonder, de buitenkant is architectonisch niet heel speciaal, de binnenkant is wel mooi ingericht maar wordt ontsiert door allerlei grote ornamenten die met Pasen te maken hebben en het is eigenlijk net te druk om goed rond te kunnen kijken. De tuin slaan we over wegens te warm en we besluiten maar een ijsje in de Oranjerie te nemen. Heerlijk ijs maar wel erg lang wachten tot je er eentje bemachtigd.

 

 

Meer indruk maken op mij wat details die ik her en der in een folder tegen kom die bij de entree wordt uitgereikt. Men heeft ongeveer veertig man vast personeel in dienst en daarnaast is het al te bezichtigen sinds 1922. Nog straffer is dat men alle dagen open is en in al die jaren maar drie keer

 

een dag gesloten is geweest namelijk tijdens een bezoek van de Engelse koningin Elizabeth, de dag van overlijden van één van de eigenaren en de dag dat de huidige bewoners hun trouwerij vierden. Het kennel met jachthonden laten we als kattenliefhebbers links liggen.

 

Als we het kasteel verlaten zien we aan de overkant van de entree een etablissement waar de plaatselijke Cour Cheverny wijnen, die een eigen AOP hebben, geproefd kunnen worden. Altijd in voor een drankje dit maar eens gedaan en voor € 4,= mag je drie wijnen proeven uit een glas wat je mag houden. Als zuinige Hollanders uiteraard samen dan zes wijnen geproefd en de conclusie is helaas unaniem, Geen AOP waar wij blij van worden, waar we zo her en der langs de Loire toch echt wel een paar wijngebieden kennen die we graag drinken. Terug op het honk de rest van de middag redelijk afgedraaid door de warmte onder een enorme boom in de achtertuin gezeten.

 

Voor het diner gaan we naar "Les Trois Marchands" wat naast de kerk ligt en zowel een hotel, restaurant als brasserie blijkt te bevatten. Wij kiezen voor het restaurant wat goed vol zit. Het terras is compleet gevuld dus we worden naar binnen gedirigeerd. Hier nemen een fles wijn uit een Loire regio die ons wel kan bekoren namelijk een Vouvray sec uit 2012. Voor ons een super wijn ondanks dat het één van de goedkoopste op de kaart is. Het eten is redelijk simpel maar zeer smakelijk en het eetgedeelte waar wij zitten plezierig ingericht. Als voorgerecht allebei geitenkaas in spek gerold met sla en wat room, de room ontgaat ons maar verder prima. Als hoofdgerecht allebei zeebaars op de huid gebakken die top is met aardappelpuree, botersaus en wortels en erwtjes. Na voor mij een mousse au fruits met ook wat mokka mousse, de mouse au fruits is apart en bijzonder lekker. Tafelgenoot neemt profiterolles. Conclusie geen moeilijk gedoe maar gewoon lekker eten en de beslissing is al snel genomen dat we hier gelijk maar voor volgende week zaterdag reserveren als we het pand verlaten. Terug bij de gite nog lang buiten kunnen zitten door het lekkere weer.

 

 

Dag 4 maandag

 

Na de warme dag van gisteren besloten om vandaag toch maar eerst wat te acclimatiseren want het wordt nog wat warmer. De dag doorgebracht met wat wandelen en rondkijken in het dorp, wat kleine boodschappen doen bij de Coccimarket, veel lezen in de tuin en het nuttigen van zo her en der wat glazen wijn. Als lunch een wat moderne variant van een hotdog gemaakt door chipolata's te gebruiken in plaats van knakworst, als diner staat macaroni op het programma. 

 

 

Dag 5 dinsdag

 

Vandaag een dagje naar het domaine de Chaumont sur Loire, een complex wat in het bezit is van het departement waar het in ligt, Loir & Cher. Dit blijkt wederom een populair gebeuren te zijn want ook nu staan we als we om 13:00 aankomen een tijdje in een rij voor we naar binnen kunnen. Een bezoekje is niet goedkoop maar er is ook wel heel veel te zien. We beginnen maar eens met het park waar het kasteel in ligt wat behalve veel fraaie bomen ook nogal wat moderne kunstwerken bevat.

 

 

Het kasteel zelf wat een jaar of 1000 oud zou moeten zijn ziet er van buiten strak uit. De inrichting is vooral uit de renaissancetijd. Opvallend is dat buiten de mooi ingerichte ruimten en zalen van de reguliere rondleiding andere ruimten wel een forse opknapbeurt lijken te kunnen gebruiken. Mooiste stuk is voor mij de binnenplaats waar men vroeger een prachtig uitzicht op de Loire moet hebben gehad, wat nu helaas een stuk minder is door allerlei bomen en struiken. Waarschijnlijk niet verrassend is dit kasteel ook een tijdje het eigendom geweest van Catharina de Medici, die zo ongeveer alle kastelen hier in de omgeving wel eens voor kortere of langere tijd als haar eigendom heeft mogen beschouwen krijgen we de indruk.

 

Na het kasteel eerst maar eens een plek gezocht om wat te eten, dat wordt een meegenomen croissant met een flesjes water aan een tafeltje op het terras bij de zelfbediening omdat we geen zin hebben om wederom in een ellenlange rij te gaan staan. Het a la carte restaurant waar het niet al te druk is vinden we toch wat overdreven zo tussen de middag.

 

Na deze simpele lunch een reis gemaakt langs allerlei door tuinarchitecten ingerichte tuinen. Speels opgezet met allemaal hun eigen thema en trekt duidelijk de meeste bezoekers op het domein. Als je wil kun je hier denk ik uren rondkijken maar door de hitte en de behoorlijk onbarmhartige zon houden wij het na een uur toch wel voor gezien. Wat me wel opvalt aan dit "tuinfestival" is dat alles wel erg artistiek is en ik het in ieder geval heel lastig vind om ideeen voor onze eigen tuin op te doen.

 

 

Op de terugweg nog even gestopt in Fougeres en Bievre om rond te kijken bij het kasteel en het kerkje die er fraai bij liggen.

 

 

De rest van de middag met wat kaas, worst en wijn in de schaduw van onze grote boom doorgebracht en daarnaast wat gelezen en nog wat in reisgidsen zitten snuffelen voor komende uitjes. 's Avonds bij hotel restaurant Saint Hubert buiten op het terras aangeschoven voor het diner. Het is druk en de brigade heeft het niet helemaal onder controle zodat we pas twee uur later van tafel stappen. We nemen een flesje Sancerre uit 2017 die prima smaakt en allebei een menu "Cheverny". De entree is toast met zalm waar ook een bergje zout bij ligt, nooit eerder mee gemaakt. Hoofdgerecht is een visschotel uit de oven die voornamelijk bestaat uit aardappel met kabeljauw en daarbij wat sla en pijnboompitten. Een tussengang van kaas naar keuze om even bij te komen en ik als dessert een creme brulee en mijn reisgenoot een tarte tatin. Conclusie: het valt ietwat tegen voor een Logis de France diner. Net wat te simpel allemaal en ook mogen de smaken wel iets uitgesprokener zijn. Ook staan de tafels wel erg dicht op elkaar en hebben we het geluk vlakbij een tafel te zitten met acht zogenaamde volwassen mannen op vakantie, die naarmate de avond vordert steeds luidruchtiger worden.

 

 

Dag 6 woensdag

 

Het wordt wat minder warm wat we wel op prijs stellen. Vroeg boodschappen gedaan om de snel slinkende voorraden aan te vullen en al vroeg naar Blois vertrokken. Blois blijkt een drukke en toeristische stad te zijn maar ook een mooie stad met veel fraaie gebouwen en met prachtige uitzichten op de rivier en over de daken van de stad. We overleggen kort en besluiten alleen de stad te gaan bekijken en wat te winkelen en geen musea te bezoeken deze dag. We beginnen met winkelen en wandelen rond in het gebied tussen het kasteel en de Loire.

 

 

Na een redelijk lange pauze op een terras met een kop koffie het centrum uitgeklommen naar de Cathedrale Saint Louis waar alle hoge ramen in het schip voorzien blijken te zijn van nieuw glas in lood ontworpen door Jan Dibbets. Wat ons betreft prachtige, een soort minimalistische, ontwerpen in mooie kleuren.

 

 

Na een lange afdaling via wat achterafstraten komen we weer terug in het centrum om een lunch te gaan genieten. Het blijkt dat opeens veel straten het centrum in door de politie afgezet zijn, later lezen we in de krant dat iemand met een geweer op een helikopter zou hebben gericht vanaf een balkon. De man is ook opgepakt maar het bleek om een speelgoedgeweer te gaan. Omdat niemand het centrum in kan zijn de paar restaurants die wel bereikbaar zijn overladen met vooral Spaanse toeristen, we zwerven toch maar wat verder om het centrum heen richting de Loire en vinden een klein eethuisje wat binnen helemaal vol zit maar waar we wel buiten kunnen eten. Het tentje wordt gerund door moeder en dochter en het eten is voortreffelijk. Ik eet een prima quiche Lorraine en mijn reisgezel en werkelijk sublieme gratin St Jacques et fruits de mer. 

 

Ook hier volgt nog een overval van Spaanse toeristen maar om ons niet duidelijke redenen vertrekken deze ook opeens allemaal weer na een paar minuten op twee na. Na de lunch omhoog getrokken naar het kasteel om dat eens te bekijken inclusief het uitzicht over de stad. Op zich mooi maar we merken dat door de late lunch we kennelijk in grote drukte terecht beginnen te komen. Als we vervolgens in de diepte nog meer busladingen toeristen gelost zien worden die omhoog beginnen te klauteren naar het kasteel besluiten we het verder voor gezien te houden.

 

 

Wat eerder terug als verwacht en na even bijkomen in de tuin van al het geslenter samen nog een uurtje op het terras van de pmu een biertje gedronken voordat er gekookt moet worden. De avond verder nog redelijk lang buiten kunnen zitten maar om 21:30 wordt het tijd om naar binnen te gaan.

 

Dag 7 donderdag

 

Vandaag Hemelvaartsdag en serieus druk in het dorp en dan vooral bij de bakkers als ik een krantje haal en een ochtendwandeling maak. Het wordt een mooie dag volgens de berichten en niet te warm. Na kort overleg besluiten we richting Montlouis sur Loire te rijden om wat wijn in te slaan en het maison de Loire te bezoeken. We rijden op de heenweg een groot deel langs de Loire wat leuk is en terug denk ik een groot deel langs de Cher te gaan rijden maar de weg ligt daar kennelijk te ver van af en is een beduidend minder fraaie route.  In Montlouis sur Loire eerst in het centrum een hamburgertje met frites gegeten, wat rond gekeken en daarna aan de rivier bij een wijnhandel in de rotsen het een en ander geproefd en aangeschaft.

 

 

Het maison de Loire is dan opeens gewoon dicht ondanks dat we vanmorgen de website nog even gecontroleerd hebben. Dan maar even door doorrijden naar Vouvray wat aan de overkant van de rivier ligt en ook hier een wijnhuis ingelopen. Hier wat meer geproefd en de kwaliteit vinden wij een stuk beter als aan de andere kant van 

 

de rivier. Vooral de wijnen die hier van vuursteenrijke grond komt vinden we erg lekker en we nemen dan ook het nodige van het huis Fouquet mee wat kennelijk de nodige wijngaarden op die grond heeft.

 

Vrij laat terug bij de gite en om 8 uur aangeschoven in restaurant "Chez Madeleine". Een beetje een andere tent als anders, modern ingericht, Franse muziek gebaseerd op blues en americana en een kaart die niet met menu's werkt en niet de standaard entrecotes en faux filets bevat. Een mooie fles Vouvray aan laten rukken en ik begin met een gepocheerd ei in rode wijnsaus met spek en ganzenlever, zeer smakelijk mag ik wel zeggen. Tafelgenoot heeft een gazpacho van courgettes met wortelbeignets die als fijn beoordeeld wordt. Mijn hoofdgerecht is een Joue de Noix in wijnsaus met pastinaak, aardappel, broccoli etc. Als ik vraag wat een Joue de Noix is denk ik te begrijpen dat dit runderwang is en dat ik het gerecht kan vergelijken met boeuf Bourguignon. Dat laatste klopt en het smaakt me prima maar is me wel wat te weinig. Tafelgenoot is wat minder tevreden over "Fish and Chips" Zowel de gefrituurde zalm als de patat worden als niet lekker omschreven. Mij lijkt ook niet dat je zalm moet gebruiken voor fish and chips maar een witvis. Na is er een cafe gourmand die deels lekker is en deels tegen valt en een frambozentaartje met vanille-ijs die wat tegenvalt qua smaak. Zelf heel aardig gegeten maar tafelgenoot met ietwat lange tanden helaas, ondanks dat toch gereserveerd voor volgende week omdat tafelgenoot wel mogelijkheden ziet om dan nog een extra voorgerecht als hoofdgerecht te nemen.

 

 

Dag 8 vrijdag

 

Vandaag naar Vendome wat op een minuut of veertig rijden ligt via de route nationale die een onvoorstelbare hoeveelheid rotondes bevat. Het centrum van Vendome ligt min of meer als een groot eiland in het midden van de Loir. Het is een mooi stadje met nauwelijks toeristen wat wel een verademing is vergeleken met Blois. Er is een behoorlijk grote markt aan de gang en daarnaast zijn er aardig wat winkels te bekijken. Qua bouwwerken is er ook meer dan genoeg te bewonderen zoals het abdijcomplex la Trinité, de beffroi en de stadspoort om de meest bekende maar te noemen. Na een behoorlijke tijd rondsjouwen langs kraampjes, winkels en gebouwen ergens in een kebabberie een doner kebab genomen en later buiten wat uit zitten rusten op een bankje om even bij te komen.

 

 

's middags de abdijkerk bekeken, die verrassend licht is en aansluitend het museum bezocht wat gratis blijkt te zijn. Een leuk museum wat bestaat uit een afdeling met archeologische zaken uit de abdij, een tentoonstelling over een regiment huzaren wat hier in de 1e wereldoorlog gelegerd was, drie verdiepingen met kunst en meubelen uit

 

 

vervlogen tijden en een verdieping met archeologische zaken en opgezette beestjes. Kunst en meubelen heeft onze meeste aandacht en we kennen werkelijk geen enkele naam, maar zoals zo vaak zien we toch een paar hele mooie werken van met name Busson, Leygue en Victor Rousseau.

 

Na een geslaagd dagje Vendome net voor de spits weer terug in de gite waar we met inmiddels prachtig weer de rest van de middag en avond buiten kunnen zitten met een boek en een glas, onderbroken door een simpele maaltijd van soep met brood met gebakken eieren.

 

Dag 9 zaterdag

 

Een dagje relatieve rust wegens verwachte regenbuien. Aan het eind van de ochtend uitgebreid boodschappen gedaan in een grote intermarché in Mont pres Chambord. De hut wat opgeruimd en waar nodig schoon gemaakt. Een ruime siësta gehouden en verder wat gewandeld door het dorp en veel gelezen. Om 20:00 uur wederom bij "les trois marchands" naar binnen gelopen alleen regent het nu, is het terras gesloten en het is binnen ook minder druk. De brigade die bediend is een andere als de vorige keer en de dame die ons het meest helpt blijkt zelfs een paar Nederlandse woorden te kennen. Tafeldame neemt hetzelfde voorgerecht als de vorige keer en een broodje hamburger met frites als hoofdgerecht. Zelf neem ik vooraf een terrine van kalfsvlees met hazelnoten en Chardonnay die me wat tegen valt. Het hoofdgerecht wordt een uitstekende rollade van gevogelte met heel veel verschillende groentes. Na voor mij dessert van de dag wat een soort flan met appel en een bol ijs is en me niet echt bevalt. De café gourmand van mijn reisgenoot is wel erg beperkt. Ondanks wat tegenvallers toch wel lekker gegeten en een lekkere fles Pouilly Fumé weg gewerkt in een prettige atmosfeer. We kunnen droog terug naar huis wandelen maar het is wel koud op straat. Nog vrij lang wat gelezen en gedronken om het eten wat te laten zakken voor we naar bed gaan.

 

Dag 10 zondag

 

Het weer wordt vandaag niet geweldig maar volgens de experts zou het in ieder geval droog moeten blijven. Tijdens de ochtendwandeling hebben zich een hoop mensen bij de kerk verzameld en gezien de gewaden waar diverse kinderen in rond lopen gaat er kennelijk een eerste communie plaats vinden. Ondanks dat het weer niet al te uitnodigend is besluiten we toch wat te gaan doen en wel naar kasteel Beuregard te rijden wat hier vlakbij in Celettes ligt. Het blijkt geen erg populair kasteel te zijn want er zijn nauwelijks bezoekers. Het kasteeltje wat meer een groot landhuis is ligt in een groot park met een paar mooi op kleur aangelegde tuinen wat allemaal prima onderhouden is. Het kasteel zelf wekt de indruk wel een verfje te kunnen gebruiken en wat met name doodzonde is, is de grote zaal waar ongeveer driehonderd portretten van belangrijke mensen van de 14e-17e hangen met een prachtige vloer van Delfts blauwe tegeltjes die kennelijk beschermd moet worden door lelijke kleden en op een waardeloze manier met bouwlampen verlicht wordt. Enige restauratie en met name het aanpassen van de verlichting maken dit toch wel een tamelijk unieke ruimte, nu is het alleen maar teleurstellend, Wel komen we nog een mooie klok uit 1738 van Amsterdamse makelij tegen. Ik kom er later achter dat het kasteel privé eigendom is en men wel met overheidssteun de tuin heeft kunnen restaureren tot op heden maar nog niet de fondsen heeft om aan het kasteel te beginnen.

 

 

Met een omweg via Chambord en Bracieux weer terug naar de gite gereden. We willen even in Bracieux kijken omdat we daar een jaar of tien geleden een aantal dagen op de camping hebben gestaan. De camping is inmiddels van een municipal over gegaan naar Huttopia maar de entree is nog exact hetzelfde. In het dorp zelf is er weinig veranderd, her en der een andere winkel en wat restaurants waarvan de naam gewijzigd is. Bij terugkomst een verlaat middagdutje gedaan en gezien het steeds slechter wordende weer met toch wat regen en kou vroeg in de avond binnen druk met koken, lezen en uitzoeken wat we eventueel de komende dagen nog willen gaan doen.

 

Dag 11 maandag

 

Gezien de voorspellingen van veel regen, wat uiteindelijk ook blijkt te kloppen naar Tours vertrokken om het musee des beaux arts te bekijken. Vanaf het moment dat we uit Cour Cheverny vertrekken tot dat we terug komen wat ongeveer vijfeneenhalf uur duurt, regent het. In Tours is het nog niet zo makkelijk om een parkeerplekje te vinden zodat we nog wel een stuk moeten wandelen voor we bij het museum uitkomen. Naast het museum staat de kathedraal die we eerst uitgebreid bekijken en een heel bijzonder allegaartje aan glas in lood ramen bezit uit diverse perioden. Meest opmerkelijke is dat uit 2011 wat helaas erg hoog in het transept zit en moeilijk te zien is. Na de kathedraal nog kort langs het kasteel van Tours naar de Loire gewandeld maar het weer wordt dermate slecht op dat moment dat we een eettentje in vluchten  waar we een prima moules frites en een matige omelet voorgeschoteld krijgen.

 

 

Het musee des beaux arts zit in het voormalige bisschoppelijk paleis en is van buiten al fraai om te zien maar van binnen helemaal prachtig ingericht. Goed in de verf mooie gordijnen en ouderwets krakende vloeren. Er hangt vrij veel werk van 17e en 18e eeuwse Franse schilders wat niet heel veel indruk maakt, maar er zijn twee zalen met Hollands Meesters waaronder een Rembrand "vlucht uit Egypte" en een bijzondere Rubens. Voeg daarbij een bovenverdieping met de nodige modernere kunstenaars met mooie werken van Denis, Monet, Poliakoff, Ziem en een paar prachtige schilderijen van een ons onbekende impressionist Edouard Debat-Ponnan waardoor het bezoek zeer geslaagd wordt. Ook bijzonder is een kleine collectie in de kelder met Italiaanse stukken uit de 13e en 14e eeuw en daarbij een paar Mantegna's, hierbij hang ook een doek van Degas wat gebaseerd is op één van deze Mantegna's. Heel erg leuk museum, ook druk bezocht wat aan het weer kan liggen, kost bijna niets en we hebben nog nooit zo veel zaalwachten in een museum gezien als hier.

 

 

Het diner weer gebruikt bij "St Hubert" en waar we de eerste keer al onze twijfels hadden wordt het nu helemaal geen feestje en verlaten we het etablissement zeer laat in de avond met een ontevreden gevoel wat ons eigenlijk zelden overkomt onder het motto iedereen kan wel eens een mindere dag hebben. We beginnen met een prima fles Chablis uit 2016 en bestellen allebei een menu Chambord. Dat begint voor ons allebei met petoncles farcie oftewel kleine coquilles st Jacques met kruidenboter. Het vervolg is allebei zeebaars met een onduidelijke maar smaakvolle saus en julienne, sla en couscous. Als dessert voor mij een foret noir wat dan een Schwarzwalder kirschtorte zou moeten zijn en voor mijn reisgezel een nougat glacé a la merengue. Het gaat al meteen fout met de petoncles waar zand in zit. Volgens de dienster die een en ander weg haalt en later terug komt kan dat omdat het artisanale is en vraagt of we een ander voorgerecht willen. Ik maak haar toch duidelijk dat het volgens ons niet kan dat er zand in zit. In de zeebaars zit nogal wat graat en de kwaliteit is twee maal minder als die we bij les trois marchands hebben gegeten. Mijn taart is slap en zit geen kirsch in. Het dessert van tafeldame lijkt voor een groot deel uit de supermarkt te komen maar smaakt wel aardig begrijp ik. Even denken we nog dat het goed komt als we een glas Champagne van het huis krijgen als we op ons dessert wachten en als tijdens het afrekenen de hoofd gerant meldt dat er inderdaad geen zand in de petoncles thuis hoort. Maar helaas sluit hij af met de opmerking dat de chef alle petoncles die er nog zijn heeft gecontroleerd en deze geen zand bevatten. Daar kunnen we het alsnog mee doen.

 

Dag 12 dinsdag

 

We hebben gelukkig weer wat een stuk beter is en kunnen buiten ontbijten. Vandaag naar kasteel Chenonceaux wat één van de redenen is om dit gebied te bezoeken. Het is nog wel een stukje rijden en wederom drukker als verwacht maar hier hebben ze het wat beter geregeld met automaten waar ook kaartjes gehaald kunnen worden dus de rij stelt niet veel voor. Wel een beetje armetierig is de parkeerplaats die niet verhard is en door het slechte weer van de afgelopen dagen is het her en der een baggerbende. Het kasteel en de tuinen liggen er fantastisch mooi bij zo aan en in de Cher, het interieur valt ons toch wat tegen en ook hier is het misschien net weer te druk om daar ook echt van te kunnen genieten. Wel hangen er een paar hele mooie schilderijen van Tintoretto, van Loo en Rubens.

 

 

Het kasteel is vooral bekend vanwege de geschiedenis tussen Diane de Poitiers en de onvermijdelijke Catharina de Medici in deze omgeving. De laatste heeft de eerste er uitgegooid zullen we maar zeggen. Maar veel minder bekend en wat mij betreft net zo interessant is de wijze waarop het kasteel zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen en het feit dat het in WWI als hospitaal is gebruikt en door ongeveer 2200 soldaten bevolkt is geweest. Tijdens WWII was de Cher precies de grens tussen bezet en vrij Frankrijk zodat de ingang aan de zuidkant in vrij Frankrijk lag en die aan de noordkant in bezet gebied. Een situatie waar het verzet volgens sommige geschriften in het kasteel dankbaar gebruik van zou hebben gemaakt. Na een lang bezoek op ons gemak bij het zelfbedieningsrestaurant wat te eten uitgezocht, nauwelijks in de rij hoeven staan en in heerlijk weer onder een parasolletje op gegeten. Vlakbij ons zit nog een Amerikaans echtpaar wat lange tijd in Nederland heeft gewoond en de man spreekt het nog verbazend goed. Het valt trouwens op dat in elk restaurant waar we eten wel Amerikanen aanwezig zijn, kennelijk zijn de Loire kastelen een gewilde vakantiebestemming in Amerika. Hoogst merkwaardig is wel dat ze ook allemaal uitsluitend met een vork lijken te kunnen eten.

 

 

Uiteindelijk wat eerder vertrokken als verwacht en misschien maar goed ook want er komen een paar stevige busladingen schoolklassen het terrein op. Terug in het dorp wat boodschappen gedaan en aansluitend een stevig middagdut. Voor het diner nog een wandeling door het dorp gemaakt en een tijdje staan kijken bij een luchtballon die net buiten het dorp op gaat stijgen. Het diner is een soort ratatouille met witte bonen en een paar glazen rosé. De rest van de avond lezen en op tijd naar bed

 

Dag 13 woensdag

 

We krijgen weer een dag met mooi weer 22grC en volop zon. Ontbijt is in de tuin en na een wandeling en wat lezen om 12:00 naar Romorantin Lanthenay getrokken, de hoofdstad van de Sologne. De stad maakt een vreemde indruk, bij de Sauldre die er dwars doorheen stroomt met 2 armen en daar tussen een mooi park en mooie panden. Hier omheen het oude centrum wat er serieus vervallen uit ziet en met heel veel leegstand. Als we later op zoek naar wat eten het oude centrum uitlopen lijken we in een soort nieuw centrum uit te komen wat er netjes uit ziet met volop winkels. We eten aan een rotonde bij een leuke zaak "la Belle Epoque", de omelette frites en melon jambon frites smaken ook nog eens prima.

 

 

Terug even langs de VVV gelopen omdat we het musee Matra waar we heen willen zo snel niet kunnen vinden. Ik zie hier tot mijn verbazing dat de stad een behoorlijk rijk verleden heeft in de Franse geschiedenis. Koning Frans I is hier geboren en heeft Leonardo da Vinci ingehuurd om hier het kasteel te verbouwen. Daar is niet zo veel van terecht gekomen omdat Francois overleed voor Leonardo goed op gang was, maar een beetje Franse stad weet daar toeristisch wel munt uit te slaan. Hier krijgen we alleen maar het idee dat de gemeente er alles aan doen om toeristen vooral weg te jagen want ook het musee de Sologne is al 2 jaar gesloten wegens overstromingen in 2016. Nee dan musee Matra die hebben daar ook last van gehad en zijn inmiddels al lang weer open! Leuk museum niet te groot over het automerk Matra wat inmiddels niet meer bestaat en is op gegaan in de Peugeot groep. Het museum is gevestigd in de oude Matra fabriek die daarna eerst nog gebruikt is om ongeveer 100.000 stuks Renault Espace te maken. Tegenwoordig is het alleen nog een museum.

 

 

De rest van de middag in Cour Cheverny nog de nodige groenteplantjes gekocht voor een appel en een ei om mee naar huis te nemen en aansluitend op het terras van de pmu nog een paar biertjes weg gewerkt.

 

Vanavond terug naar de pizzeria van onze 1e avond hier "La Pergola" waar we bijzonder vriendelijk worden ontvangen en bediend in tegenstelling tot de vorige keer, mogelijk dat de fooi wat heeft geholpen? Gezien het terrasbezoek van vanmiddag vanavond maar een demi karafje rosé genomen. We beginnen met een salade fraîcheur en een saumon tartare die beide fris, vers en lekker zijn.  Aansluitend een pizza mediterranee en een pizza gourmandaise die beide prima zijn en allebei een café gourmand na. Hier wederom prima gegeten. 's Avonds nog een tijd buiten kunnen zitten.

 

Dag 14 donderdag

 

Vandaag wordt een frisse dag volgens de geleerden. Omdat we morgen weer richting huis gaan en lang in de auto zullen zitten willen we vandaag wel iets doen maar niet te ver weg met de auto zodat we besluiten naar het kasteel in Blois te gaan. Wat schoolklassen vandaag in het kasteel maar verder is het tamelijk rustig in Blois en in het kasteel. In het kasteel zit het musee des beaux arts wat ons serieus tegenvalt, alleen een stuk van Ingres maakt indruk. Het kasteel zelf is in verschillende perioden opgebouwd en bestaat dan ook uit diverse stijlen en heeft serieus veel trappen waar vooral mijn reisgenoot na een tijdje behoorlijk genoeg van heeft. Daarbij hebben we ook nog wat problemen om de beroemde koningszalen te vinden waardoor we ook wat nodeloze trappen extra nemen. We hebben deze vakantie de nodige kastelen gezien maar deze springt er wat betreft plafond-, vloer- en wanddecoraties wel uit.

 

 

Dom genoeg vlakbij het kasteel een kleine late lunch genomen die tegenvalt en duur is, de bekende toeristenvalstrik waar we dan toch weer een keer ingetrapt zijn. De middag besteed aan opruimen inpakken en nog een uurtje rusten. Later in de middag wordt het dan ook opeens toch weer lekker weer en kunnen we nog een tijdje heerlijk met een glas wijn in de tuin zitten.

 

En dan maken we zo aan het eind van de vakantie toch nog een grote verrassing mee, als we voor de deur van Chez Madeleine staan waar we gereserveerd hebben blijkt deze gesloten te zijn. Die hadden we nog niet eerder mee gemaakt. Geeft ons wel de gelegenheid om nog een nieuw restaurant te proberen namelijk "La vieille auberge". Daar is het niet heel gezellig, niet duur en heel aardig eten. Enige puntje van kritiek is dat veel gerechten duidelijk opgewarmd zijn in de magnetron maar ongetwijfeld wel vers zijn bereid.  De wijnkaart worden we niet erg enthousiast van zodat we de nodige flesjes 1664 weg werken. Vooraf voor mij een gratin st Jacques zonder zand maar met mosselen en garnalen. Als hoofdgerecht snoekbaars met spek en een prima saus alleen wel 2 graten en nog wortelen en een aardappeltaart erbij. Derde gang zijn 3 kazen, waarvan er volgens de dienster 1 van koemelk is maar mijn Franse buurman en ik zijn er van overtuigd dat het chevre is. Na een fraise melba waarmee ik mijn t-shirt aardig onder weet te smeren. Mijn tafeldame heeft een stuk visbrood vooraf en een prima zalmfilet als hoofgerecht. De kazen zijn hetzelfde en als afsluiter een cafe gourmand waarbij ze een soort van stoofaardbeien krijgt heel apart. De rekening wordt nog ouderwets door de chef himself uitgeschreven.

 

 

Als we terug komen in de gite is het vrij laat en te koud om buiten te zitten zodat we al vrij vroeg in bed liggen.

 

Dag 15 vrijdag

 

Om 08:45 vertrokken na een korte controle van Mme Gil. Tot aan Parijs een extreem rustige reis, maar zodra we la Francilienne opdraaien is het chaotisch en druk en belanden we vlak voor de N2 nog stevig in de file. Via de N2 richting Soissons weer op gang getrokken en vervolgens een vlotte reis tot aan de Liefkenshoektunnel waar we veel tijd voor de tolpoortjes verliezen en zelfs midden in de tunnel een tijd stil staan. Later bij "grenshotel de Jonckheer" in Ossendrecht aangekomen als verwacht, maar men heeft nog wel een kamer voor twee voor de nacht gelukkig. In lekker weer buiten op het terras een paar speciaal bieren gedronken en een stuk gewandeld voor we ons klaar moeten maken voor het diner.

 

 

Dit keer een veel ruimere kamer met nummer 204 maar de bedden ook hier smal en zacht. We eten aan exact dezelfde tafel als de vorige keer en de bediening is er een stuk op vooruit gegaan. De porties zijn inmiddels beduidend kleiner maar nog steeds ruim voldoende. Het eten is weer voortreffelijk en de fles Pouilly Fumé ook. Vooraf allebei een goed gevulde vissoep. Voor mij als hoofdgerecht kabeljauw met een Zaanse mosterdsaus en diverse groentes. Reisgezel gestoomde scharrolletjes met zalm en asperges. Na ik een sorbet die wel erg groot blijkt te zijn en tafelgenote een matige Irish Coffee zoals ook de vorige keer. Weer vrij vroeg terug op de kamer en ik slaap uiteindelijk nogal slecht.

Dag 16 zaterdag

 

Vroeg aan het ontbijt wat nog steeds uitgebreid is maar betreffende de eitjes kan iedereen of een gekookt of een gebakken eitje op aanvraag krijgen waar de vorige keer gekookte eieren en scrambled eggs allebei klaar stonden. Om 09:30 de snelweg weer op en om 11:00 in toch wel redelijk druk verkeer weer op ons honk aangekomen na weer een geslaagde vakantie.

Maak jouw eigen website met JouwWeb