2022 As

 

Dag 1 Woensdag

 

In de eerste week van het nieuwe jaar een kort uitje naar Belgie, of misschien beter gezegd een vlucht uit Nederland waar we weer eens in een uitzichtloze lock down zitten terwijl winkels en horeca bij onze zuiderburen gewoon open zijn. We hebben een arrangement geboekt in hotel “Mardaga” in As wat vlakbij Genk ligt. De heenreis is grijs en regenachtig en het verkeer niet erg druk, we nemen vanaf Eindhoven een route binnendoor die uiteindelijk niet erg bevalt en ook niet heel erg opschiet zodat we vrij laat aankomen bij het hotel. Dit is een statig pand uit 1909 aan een doorgaande weg wat helaas wel wat geluidsoverlast op de kamer met zich mee brengt maar dat is ook wel zo ongeveer het enige negatieve wat we er na twee nachten over kunnen melden. Mooi klassiek ingericht, plezierig personeel en een grote slaapkamer en dito badkamer waar het prettig toeven is. De naam van het hotel blijkt de achternaam van eigenaren te zijn geweest in een ver verleden en nieuwe eigenaren hebben die naam later kennelijk altijd zo gelaten.

 

 

De namiddag in een stille hotelbar doorgebracht waar men een aantal prima huiswijnen serveert. Bij het diner blijkt een en ander wel behoorlijk vol te zitten onder andere met een 3-tal Deens dames die het nodig vinden om Deens vlaggetjes op hun tafel te zetten, het is maar wat je leuk vind. We krijgen vanavond een 4 gangen verrassingsmenu van de chef die op ons eigen verzoek zowel vandaag als morgen uit vis zal bestaan waar we een fles Pouilly Fumé bij bestellen, die nog voor het hoofdgerecht op blijkt te zijn wat we dan verder maar oplossen door af en toe een glas van de prima huiswijnen te bestellen.

 

We beginnen met een paar mooie amuses waarvan met name de witloofsoep erg smakelijk is. De eerste gang is een tartaar van zeebaars met wakame, dashi en wat komkommer, een fris gerecht waarbij de zeebaars her en der wel iets tranig smaakt. De tweede gang is een bisque met daarin een langoustine, mooi en ongetwijfeld huisgemaakt maar we zijn afgelopen zomer in Zeeland kennelijk erg verwend want daar kan het toch niet helemaal aan tippen. Hoofdgerecht is een rogvleugel met een beurre nature vergezeld van aardappeltjes en artisjok. Op zich een lekker en eenvoudig gerecht met mooie smaken alleen ben ik niet dol op rogvleugel waar de chef uiteraard weinig aan kan doen. Het dessert is dan een combinatie van gegrilde ananas, witte chocolade en cocos die spannend zijn maar ook al niet helemaal mijn ding. De kop thee na met friandises is dan wel even genieten. Lang getafeld en uitgekomen op een 7,5 wat meer komt door een paar zaken die ik nou net niet zo lekker vind als dat de kookkunsten van de keuken tegen zouden vallen.

 

 

Dag 2 Donderdag

 

Gisteren na 2,5 uur tafelen en nog wat lezen de ogen gesloten voor een hele behoorlijke nachtrust en vanmorgen tegen half negen wakker geworden, waarbij het vannacht kennelijk behoorlijk gevroren heeft want als we naar buiten kijken zit alles onder de rijp. Het ontbijt genieten we in een apart zaaltje en is uitgebreid en meer dan voldoende. De scepter wordt gezwaaid door een vriendelijke moeke die, indien gewenst, ook zorg draagt voor jus d’orange en gebakken eieren met spek. Na het ontbijt een wandelingetje aan de overkant van het hotel gemaakt waar het oude stationnetje van As ligt en men ook wat oude treinstellen en een uitkijktoren ter lering ende vermaak heeft staan. In het stationnetje zelf zit een horecagelegenheid die “stasjon” heet.

 

 

We brengen de dag door in Genk om met name ook niet essentiele winkels die wij wel essentieel vinden te kunnen bezoeken en om gewoon ergens een kop koffie te drinken als je daar zin in hebt. Genk blijkt een wat grotere stad te zijn als wij hadden verwacht en overspoeld met mensen, waarschijnlijk omdat het vandaag en markt is en de Solden zijn begonnen. Parkeren blijkt dan ook lastig zodat we uiteindelijk toch maar een betaalde parkeergarage in sturen. Genk zelf is als stad niet zo bijster interessant moeten we constateren al komen we een fraaie kerk tegen en is het gezellig bij het kleine schaatsbaantje midden in de het centrum waar de nodige kinderen zich vermaken. Maar om niet essentiele winkels te bezoeken is het prima en weten we aardig wat zaken in te slaan. Met moeite weten we ook een plekje op een terras voor een kop koffie te vinden omdat het overal stampvol zit met, voor de goede orde, vrijwel uitsluitend Belgen en geen andere, volgens Haagse kringen, onverantwoordelijke Nederlanders.

 

 

Na een uur of 4 hebben we de drukte wel gezien en vertrekken naar As met de gedachte daar in het centrum misschien nog een kleinigheidje te eten. Dat gaat niet lukken, kennelijk hebben we As overschat want het centrum stelt niet zo veel voor. Uiteindelijk belanden we dan maar tegenover het hotel bij het “Stasjon” voor een kop soep en een pannenkoek waarbij meteen voor de eerste en laatste keer onze QR codes worden gecontroleerd.

 

Ook deze namiddag, na nog wel een tijdje gelezen te hebben, belanden we weer in de stille hotelbar waar de wijn ons wederom prima smaakt en we ons samen ook wel weten te vermaken. Na een korte interruptie wegens een douche verplaatsen we ons weer naar het restaurant waar het wat stiller blijkt te zijn als gisteravond. De fles wijn wordt dit keer een hele fijne witte Chateauneuf du Pape van Roger Perrin die wederom het hoofdgerecht niet haalt, wat weer op dezelfde wijze als gisteren met een aanvullende huiswijn van ditmaal hetzelfde wijnhuis wordt opgelost. De amuzes zijn nog wat spannender als gisteren en vooral de geconfijte tomaat met coquilles st Jacques valt in de smaak. De eerste gang is zalm gravad lax met een aigre doux van venkel, gepekelde groenten en honingmosterd. Buitengewoon lekker en ook nog eens zodanig gemarineerd dat de zalm zelf pit heeft wat nog wel eens tegenvalt bij gravad lax. Gang twee wordt ook al heel fijn, een stuk heilbot in een koude basillicum bouillon met daarin jonge boontjes. Het hoofdgerecht is dan voor mij de topper van de avond, kabeljauw in een beurre blanc met tomaat, sjalot en zeekraal met daarbij puree. Op dat moment komt de chef langs en kan ik alleen maar positief op zijn vraag beantwoorden of alles naar wens is, alleen maak ik de domme opmerking dat ik het 2 keer lekkerder vind als gisteren wat hij negatief opvat en ik eigenlijk niet zo bedoelde. Als dessert krijgen we nog een hazelnootparfait en we sluiten wederom af met thee met friandises waarbij ik vaststel dat het eten deze avond wat mij betreft een 9 is geweest.

 

 

Dag 3 Vrijdag

 

Het tafelen duurde gisteren iets korter en het lezen wat langer maar verder eindigt de avond hetzelfde en is ook nu de nachtrust heel behoorlijk. Bij het openen van de gordijnen blijkt het alleen deze nacht niet gevroren te hebben. Na een stevig ontbijt en het betalen van een vorstelijke rekening weer op weg naar huis, waarbij we nu maar meteen via de snelweg naar Limburg rijden wat allemaal wat vlotter gaat als de heenreis in ook nog eens beter weer.