2017 De Lutte

 

Dag 1 Donderdag

 

Dit najaar een paar dagen naar hotel het Ros van Twente in De Lutte. We hebben hier een jaar of 25 geleden voor ons gevoel ook een keer de paasdagen doorgebracht maar herkennen het in eerste instantie niet. Later vinden we nog wel een bordje bij de entree met de tekst “de Lutt” wat inderdaad indertijd de naam van het hotel was. De boel is in ieder geval fors verbouwd in de tussentijd en waar we toen een piepklein zolderkamertje hadden hebben we nu een grote kamer met balkon, ook zit de eetzaal op een totaal andere plek.

 

 

Het is nog een uurtje licht zodat we toch nog even naar het Lutterzand rijden waar we een korte wandeling langs de Dinkel maken en aansluitend nog wat drinken bij paviljoen “Lutterzand”, een nogal donkere bedoening met een behoorlijk uitgebreide kaart maar we houden het maar bij koffie gezien de maaltijd die we vanavond gaan genieten.

 

 

We hebben vanavond een drie gangenmenu en om 7 uur worden we verwelkomd door onze gastheer Paul. Een wat oudere, trage en ietwat onbeholpen man. We blijken een voorgerecht met vlees en een hoofdgerecht met gevogelte te gaan krijgen maar besluiten toch een fles Chablis te nemen van het huis Morillet-Febvre. Een prachtige wijn maar wel een beetje bedenkelijk dat we tijdens een culinair diner een lauwe fles krijgen die moet koelen in een bak met ijs. Het voorgerecht is rundertartaar die wel iets meer pit had mogen hebben door een extra uitje of augurkje. Wel een mooi hoofdgerecht van eendenborst met een hele lekker portsaus en de nodige groenten op het bord vergezeld van een schaaltje pommes dauphin en een schaaltje salade. Wel merkwaardig is dat sommige stukken eendenborst heerlijk mals zijn en andere nogal taai. Het dessert bestaat uit mangobavarois, perenijs en chocolademousse. Alle drie heerlijk maar de combinatie begrijpen we niet helemaal. Nog een kop thee als afsluiter en na buiten nog kort een frisse neus te hebben gehaald terug naar onze kamer.

 

Dag 2 Vrijdag

 

Vrij laat aan het ontbijt voor ons doen wat prima en uitgebreid verzorgd is met ook nog eens uitstekende koffie. Alleen is het zaaltje waar we zitten wat klein en worden tafels die leeg zijn niet afgeruimd waardoor sommige gasten niet zo goed weten waar ze moeten gaan zitten. We vertrekken met grijs weer naar Enschede waar we uiteindelijk ook nog wel wat regen krijgen. Een tijdje door het centrum van Enschede getrokken en de nodige winkels bezocht voor het kopen van kleren en boeken. Uiteindelijk afgesloten met een kop koffie.

 

 

Hierna de auto weer opgezocht en een stukje gereden naar Rijksmuseum Enschede. Dit is een mooi pand uit het begin van de 20e eeuw wat speciaal neer is gezet door de textielbaronnen van Heek uit deze stad, om hun verzamelde collectie kunst te kunnen laten zien. De vast collectie is verrassend mooi en indrukwekkend. Niet zo heel groot maar een paar hele mooie dingen van Weissenbruch, Breitner, Sluijters, Courbet, Daubigny, Corot, Mauve, Maris, Avercamp, Saenredam, Memling, Holbein, Breugel, van Ruysdael, Teniers om de bekendere namen maar te noemen.

 

Na het bewonderen van de vaste collectie eerst een frisje genomen in het museum café en daarna twee tentoonstellingen bekeken. Eén tentoonstelling zijn werken van zeven hedendaagse Nederlandse kunstenaars waarvan ik eentje aardig vind en de rest dingen maken die richting SF gaan en mij bepaald niet aanspreken. De andere tentoonstelling is van “van Schrieck”, die schilderde in de 17e eeuw allerlei laag bij de grond levende dieren als slangen, padden, hagedissen enz. Allemaal erg donkere werken en als je er drie gezien hebt heb je de rest ook gezien, Verder hangen er een een aantal soortgelijke schilderijen van tijdgenoten van hem. Ook is er nog een zaal met Gobelins van koningin Emma waar ik de kroonluchters eigenlijk mooier vind als de gobelins en als laatste een zaal met zilverwerk.

 

 

Na dit prachtige museum weer naar het Lutterzand gereden waarbij het weer wel iets beter wordt maar we toch maar het paviljoen induiken omdat we wat willen eten, het wordt erwtensoep met roggebrood en spek met een frisje erbij. Terug in het hotel blijken onze eigen wijnglazen, die we op de kamer hebben staan voor een drankje, te zijn verdwenen. De eigenaar had al gemerkt dat er een paar glazen naar beneden waren gekomen die niet van het hotel zijn maar deze terug gezet op de verkeerde kamer. Het probleem is daarna snel opgelost en we besluiten beneden aan de stamtafel de kranten nog even te lezen onder het genot van een paar speciaal biertjes.

 

Vanavond wederom om 7 uur aan tafel, dit keer voor een vijfgangendiner waardoor we uiteindelijk pas om tien uur de tafel verlaten. Vandaag worden we bediend door een hele jonge brigade die in ieder geval enthousiast is en elk wijntje wat we bij de diverse gangen krijgen als bloemig omschrijven. Al met al een stuk leuker als de bediening van Paul in ieder geval. Voorgerecht is zalm en wordt vergezeld van een Chardonnay uit de Ardeche van het niet onbekende huis Latour uit de Bourgogne. Het wijntje is leuk maar de mousse bij de zalm zijn we niet helemaal kapot van. Als tussengerecht duif met eendenlever. De duif erg taai helaas en een pinot gris uit de Elzas erbij die iets te zoet is voor het gerecht. Als hoofdgerecht krijg ik een prima fazant en reisgenote een lekkere zeebaars vergezeld van een Spaanse Sauvignon Blanc. Voor mij komt er een pinot noir van wederom het huis Latour op tafel die iets te veel zuren heeft, ook is het jammer dat de garnituur bij het hoofdgerecht weer exact hetzelfde is als gisteren. De vierde gang zijn een paar flinterdunne stukjes kaas met een 5 jaar oud Port van Kopke die we wat te scherp vinden. Nagerecht zijn wederom drie heerlijk losse gerechten zonder samenhang en nu Creme Brulée, Bloedsinaasappel bavarois en wederom perenijs. De muscat de Rivesaltes erbij is heerlijk. Uiteindelijk behoorlijk en vooral gezellig gegeten.

 

Dag 3 Zaterdag

 

Matig geslapen en wat vroeger aan het ontbijt. We raken nog een tijdje aan de praat met de eigenaar die de zaak pas sinds twee jaar runt en in ieder geval de opmerkingen over de taaie duif ter harte lijkt te nemen en niet meteen in de stress schiet zoals ook nog wel eens gebeurd als je een puntje van kritiek plaatst. Na het eten nog een stuk gewandeld in lekker weer en precies 500 euro lichter tegen elven weer naar huis.