2018 Doesburg

 

Dag 1 Vrijdag

 

Een paar dagen Doesburg in het Stadshotel. Beetje verrassend als we aankomen het zit namelijk in een modern appartementengebouw aan de IJssel, helaas zijn de kamers aan de achterzijde zodat het uitzicht daar wat tegen valt. Onderin het hotel kan geparkeerd worden. De eetzaal van het hotel is leuk ingedeeld met twee niveau's en de kamer is ruim met een groot bed alleen staat het bad waar je in moet douchen zonder afscheiding in de kamer naast het bed wat we toch wel wat vreemd vinden. Uiteindelijk wordt het bed dus ook nat als je doucht niet zo handig allemaal.

 

 

laat in de middag Doesburg bekeken, dit blijkt een leuk stadje met wat winkeltjes en een mooi oud centrum. We scoren wat boeken en belanden daarna in het Biershuys waar het niet al te druk is en we in een soort Middeleeuws setting een prima Warsteiner van de tap tot ons nemen.

 

 

We zitten vrij vroeg aan het diner waar we net niet de enigen blijken te zijn wat het wel een beetje saai maakt. Maar we eten lekker en de bediening is prettig. Tafeldame wil geen wijn zodat ik een paar glazen rode wijn neem, een blend uit de pays d’Oc die fruitig en stevig is zonder veel tannine. Voorgerecht is Quinoa met ham van wild zwijn die voor een quinoa prima smaakt. Hoofdgerecht is lamsrack met andijviestamppot, frites en salade. Na een choco ijslolly met brownees en nog wat frutstels. We sluiten af met allebei een glas PX.

 

Dag 2 Zaterdag

 

Het ontbijt is prima verzorgd alleen smaakt de koffie nogal beroerd. Als ik geheel per ongeluk op espresso druk blijkt die stukken beter te smaken, zodat ik de rest van de vakantie maar dubbele espresso’s neem. Na het eten eerst een wandeling vooral langs de IJssel gemaakt in grijs maar lekker weer.

 

 

In de loop van de ochtend het stadje weer ingewandeld waar reisgenote eerst wat gaat winkelen en ik naar het mosterd en azijn museum ga waar ik mee loop met een rondleiding van een kwartier. Toch weer wat geleerd, mosterdzaad wordt vooral in Canada geteelt en de smaak van het mosterd wordt meer door de soort en smaak van de toegevoegde azijn bepaald als door het mosterdzaad.

 

 

Elkaar weer terug gevonden voor de deur van het museum en eerst eens wat gedronken op een terras wat goed te doen is waarna we naar het musee Lalique gaan. Heel leuk museum waar toevallig ook nog een tentoonstelling van Jan Toorop wordt gehouden. Dit zijn met name portretten van kennissen en vrienden waar wij dachten dat hij vooral art nouveau achtige dingen had gemaakt. Van Lalique hebben ze hier vooral heel veel glazen objecten, zowel ontwerpen van hem als uit zijn fabriek in de Elzas. Het laat vooral zien dat hij enorm veel met kleur bezig was en dat ook heel mooi voor elkaar wist te krijgen in het glas. Verder nog wat sieraden en een prettig stukje uitleg bij een en ander van een wat oudere dame die hier als vrijwilligster werkt.

 

 

Na al dit geweld wat gegeten bij “Caldo e Freddo”. Een broodje en een soepje genomen die niet verkeerd zijn maar het glas wijn erbij is wel erg matig. De rest van de middag op de hotelkamer doorgebracht met een boek en een biertje.

 

We zitten redelijk op tijd aan het diner en we beginnen weer met quinoa nu met rode poon, al snel mompelt de ober oh nee dat hadden jullie gisteren ook al nu is het dan parelgort, met een grote grijns. Tussengerecht is een wat saaie erwtensoep. Als hoofdgerecht neem ik een sukade met tijm honingsaus, julienne en aardappelpuree. Smaakt me prima. Tafelgenoot heeft een corvino met pestosaus en is ook zeer tevreden. Gezien de verschillende gerechten ga ik weer aan de rode wijn van gisteren. Tafeldame probeert eerst een Chardonnay die niet erg bevalt en daarna een Sauvignon Blanc die beter is. Na een omelet Siberienne, toch leuk om zo’n klassieker eens te krijgen. Zouden we niet snel zelf kiezen maar interessant en weten we ook weer wat dat is. Waar we gisteren als afsluiter twee PX uit Spanje hadden nu uit Zuid Afrika geprobeerd die totaal anders is. Lichter van kleur en frisser hele leuke wijn.

 

 

Dag 3 Zondag

 

Een hele behoorlijk nachtrust genoten en aan het ontbijt ons weer ruimschoots te goed gedaan aan al het lekkers. Tegen 10 uur zit het er weer op en richting huis.