2021 Ruurlo

 

Dag 1 Maandag

 

Ook dit jaar beslissen we nog een paar dagen een hotel-arrangement te boeken in de bouwvak, onder het mom nu kan het allemaal nog. Het blijkt niet mee te vallen om wat te vinden omdat alles kennelijk zo'n beetje vol zit. Uiteindelijk besluiten we dan maar weer naar Avenarius in Ruurlo te gaan wat vorig jaar goed bevallen is en waar men nog wel wat plek heeft. Ik kies voor een iets andere route met zo veel mogelijk snelweg via de A18 omdat het stuk binnendoor me vorig jaar slecht bevallen is. Mooi op tijd bij het hotel gearriveerd waar we kamer B06 op de begane grond krijgen die in ieder geval qua buitengerucht een stuk stiller blijkt te zijn als de kamer van vorig jaar.

 

 

Het dorp uiteraard nog even bekeken wat natuurlijk weinig nieuws te bieden heeft of het moet een bejaarde bezinepomp met dito auto zijn die we kennelijk vorig jaar gemist hebben. Uiteindelijk vrij vlot neer gezakt op het terras van “De Luifel” om eens een ander terras als vorig jaar te proberen. Prima zitten, fijne Grolsch van de tap, ook nog lekkere bitterballen en een vlotte bediening.

 

 

Redelijk vroeg terug in het hotel om nog even wat te rusten en douchen voor het eten. Ook dit jaar moeten we weer een vast tijdstip opgeven om aan te schuiven aan het diner en omdat de keuze niet zo heel groot is zijn we uitgekomen op 19:30. Tot onze verrassing ben je dan de laatste die aan tafel gaat in een bijna vol restaurant. We hebben wel een leuke plek met een halfronde zit waar we prima zitten met uitzicht op de keuken en de bediening. Na wat zoeken op de kaart gaan we voor de vis en nemen er een Grunerveltliner van Steininger bij die bijzonder lekker is. Na het bestellen krijgen we wat focaccia brood met kruidenboter, tapenade en ingelegde olijven die merkwaardig genoeg vrijwel meteen gevolgd wordt door het voorgerecht wat gemarineerde zalm is met komkommer, granaatappel en koriandermayonaise. Heel lekker met een tamelijk uitgesproken marinade van soya en waarschijnlijk sesamolie die het anders als anders maakt, maar toch blijft de vis licht van smaak waardoor de wijn er ook nog goed bij gaat. Als tussengerecht een soepje, ik een kalfsbouillon en tafelgenote een brood knoflooksoep. Het hoofdgerecht is dan kabeljauw met een hele lekkere saffraan saus, risotto en broccoli. Leuk gerecht met weliswaar een heel mooi stukje vis maar ook wel een heel erg klein stukje vis. Hierbij nog frites en salade wat ook wel nodig is om toch enigszins gevuld te raken. Na een panacotta op basis van sinaasappel die lekker fris is en erbij wat merengue en een aardbeiengel. Op zich prima gegeten met een vrijwel geheel nieuwe brigade in de bediening vergeleken met vorig jaar, waarbij wij bediend worden door een nogal erg overdreven beleefd exemplaar.

 

 

Dag 2 Dinsdag

 

Gisteravond nog een avondwandelingetje gemaakt door een doodstil Ruurlo en dat hoog zomer. Na een redelijke nachtrust vanmorgen ook weer op een vast tijdstip aan het ontbijt namelijk 08:45. Een en ander gaat weer op dezelfde wijze als vorig jaar maar loopt een stuk vlotter en extra koffie of andere zaken halen gaat makkelijk en snel. Het ontbijt is weer helemaal prima, alleen hebben we kennelijk een communicatieprobleempje met de jongste dame in de bediening waardoor een overkill aan ei aan tafel verschijnt: scrambled eggs met spek, een gekookt ei en uiteindelijk later ook nog een gebakken ei.

 

Vandaag wordt net als vorig jaar een bezoek aan Deventer, waarbij we beginnen met een kijkje in het Bergkwartier waar de Bergkerk voor Nederlandse begrippen inderdaad op een berg staat en verrassend licht is van binnen met nog wat leuke oude fresco’s. De wijk er omheen is volgens de geschriften Middeleeuws en heeft nog een hoop leuke oude straatje en her en der poortjes. Interessant is ook dat we onderweg naar het wijkje een behoorlijke batterij kleine hokjes passeren die worden bemand door dames van lichte zeden.

 

 

Aansluitend museum de Waag bezocht voor € 9,= per persoon. De dame die ons opwacht deelt mede dat er maximaal 10 personen in het museum mogen zijn en nieuwe bezoekers anders even moeten wachten. We hebben nieuws voor de dame, ze kan nog niet zo goed tellen denken wij, want er lopen ruimschoots meer dan 10 personen rond als wij binnen zijn. Maar dat mag de pret niet drukken. Leuk museum met 3 verdiepingen aan kunst en oudheidkundige zaken. Op de begane grond een tentoonstelling “Op Drift” met schilderijen en tekeningen uit het nalatenschap "Knecht-Drenth" met vooral landschappen, stadgezichten en dergelijke uit de periode van 1870 tot 2010. Veel leuke stukken van ons onbekende meesters. Op de 2e verdieping de geschiedenis van Deventer die als bisschops- en handelsstad naam gemaakt heeft. Ook het nodige over de intelligentia zoals Geert Groote en Erasmus die hier gestudeerd hebben en het leukste hoekje vind ik gaan over de “eerste nederlandse rijwielfabriek” Burger die in Deventer is begonnen met het vervaardigen van fietsen. De middelste verdieping is dan gereserveerd voor een kleine collectie Deventer topstukken bestaand uit werken van Han van Meegen, wat natuurlijk ook een fenomeen was, ter Borch en ten Brugghen. Zelf vind ik een paar portretten van ene van Anraedt ook bijzonder.

 

 

Na een minuut of 40 staan we weer buiten en eerst maar eens op een terras een kop koffie gedronken en de voeten wat rust gegeven om vervolgens rond de Brink de nodige straatjes en winkels te bezoeken waarbij we met name lang in een boekhandel rond hangen. Op zoek naar wat te eten merken we al snel dat de terrassen inmiddels stampvol zitten en als we ergens een plek zien worden we nogal onvriendelijk gevraagd eerst in te schrijven en onze QR code te laten zien. Die hadden we nog niet eerder mee gemaakt en al helemaal niet op een terras, de beste man mag het wat ons betreft bekijken en we lopen door. Uiteindelijk vinden we een plekje bij “Zus” wat zeer charmant naast de Waag ligt. Helaas kunnen we er wel heel erg lang naar de Waag kijken want het duurt ongeveer 50 minuten voordat een broodje zalm en brood met 2 kroketten uitgeserveerd wordt. Wel lekker maar beetje te gek voor woorden dat je zo lang moet wachten zeker als je nog meer wil doen.

 

 

Aansluitend nog de nodige straten onveilig gemaakt en lang in een boekenantiquariaat rond gehangen waar we ook allebei nog wat leesvoer aanschaffen. Op de terugweg een paar druppels regen terwijl het deze dagen weliswaar bewolkt is maar verder droog en met een jasje kun je overdag prima op een terras zitten. Laat terug in het hotel maar we besluiten toch nog even een pilsje bij “De Luifel” te gaan halen. Hier is de brigade kennelijk veranderd want alles duurt uren, zowel een bestelling plaatsen als een pilsje uit serveren. Misschien het probleem van de dag.

 

Na een late douche weer om 19:30 het restaurant in wat nu echt stampvol zit en we komen aan een tafeltje in een gangpad terecht. Niet het leukste plekje maar we hebben er verder weinig last van en we worden vandaag in ieder geval bediend door iemand van de brigade van vorig jaar die gewoon gezellig en spontaan is waar wij veel meer mee hebben. We willen weer een flesje witte wijn, namelijk de Albarino van vorig jaar die nog steeds op de kaart staat, maar dat beperkt de keuze voor het menu wel. Uiteindelijk weer de zalm genomen, nu allebei de brood knoflooksoep en als hoofgerecht het vegetarische gerecht wat een risotto met groene asperges, spinazie en blauwschimmelkaas is. Die valt helaas zwaar tegen maar gelukkig zitten er weer frites en salade bij. Na neemt tafeldame weer de panacotta ik kies voor de cheesecake met bramenijs. Al met al een stuk minder lekker gegeten als gisteren.

 

 

Wederom is bij de avondwandeling het dorp uitgestorven en na een betere nachtrust en weer een prima ontbijt tegen 10 uur Ruurlo verlaten met ook dit jaar weer 3 lekker flessen wijn uit de Achterhoek in de bagage. We hebben Ruurlo nu voor de komende 10 jaar wel gezien spreken we af.

Maak jouw eigen website met JouwWeb